Vina Bovy

Gent en de diva

Image

Om de overwinning te vieren wordt in de Opera een groot concert gegeven. Malvina Bovy, een arm weesmeisje uit een miserabel beluik aan het Sint-Pietersplein, maakt er die avond haar debuut. Het is meteen het begin van een carrière die leest als een sprookje. Haar prachtige stem, haar charme en haar acteertalent brengen haar algauw naar Parijs, Rome, Monte Carlo, Buenos Aires en New York.

Het leven schijnt haar toe te lachen. De pers bejubelt haar, het publiek aanbidt haar. Ze trouwt met een oudere, schatrijke man en het koppel installeert zich in een prachtig kasteel dat eens toebehoorde aan de keizerin van Frankrijk. Toch blijft haar hart in Gent en in het diepste van haar wezen is ze nog altijd dat volkskind uit een achterbuurt.

WO II

Na de Tweede Wereldoorlog keert ze terug naar Gent om er directrice van de Opera te worden. Algauw groeit ze uit tot een bijzonder controversieel figuur. Financiële problemen en politieke inmenging maken een einde aan haar loopbaan.
Uiteindelijk sterft ze moederziel alleen. Aanvankelijk krijgt ze zelfs geen grafsteen.

Dit boek beschrijft het levensverhaal van Vina Bovy en laat ons kennis maken met de wondere wereld van de opera. We ontdekken de geschiedenis van de Gentse theaters en ontmoeten zowel wereldsterren als minder bekende Gentse zangers, dirigenten en componisten.

Dit journalistieke werk is geschreven voor een breed publiek dat wil kennismaken met de boeiende wereld van opera en theater, maar ook voor lezers die zich interesseren voor de geschiedenis van de Gentse theater- en muziekwereld in de periode 1875-1960.

Image

Het boek is zowel een biografie van Vina Bovy, een kennismaking met de meest populaire opera’s als een verhaal over Gentenaars. Het verhaal dat dit volkskind en diva in het boek vertelt is trouwens meer dan alleen maar haar levensverhaal. Het is het relaas van een tijdperk met zijn vedetten en idolen, in Gent en in de wereld.

Dit boek is geen saaie opsomming van feiten en data maar een meeslepende vertelling over wereldsterren en Gentenaars die allen één ding gemeen hebben: hun passie voor muziek en theater.

vb3-web.jpg
Copyright 2017. Eric Bauwens, Gent